Inšpirácie

Úchvatné panoramatické fotky zvládnete tiež

Dych berúce fotografie západov i východov slnka, nekonečné horské scenérie alebo veľké plátna s priezračnou morskou vodu. Takéto fotografie určite poznáte. Vznikajú väčšinou ako panoramatické fotografie. To znamená, že zaberajú väčšiu časť krajiny než len tú, ktorú bežne fotoaparát vidí pred sebou. A zvládnete ich vyfotiť aj vy. Chce to len trochu cviku alebo správny fotoaparát.
Panoramatická fotografia vzniká väčšinou otáčaním. Teda otáčaním fotografa alebo fotoaparátu okolo vlastnej osi. Tým je možné zabrať pred sebou väčší uhol. Fotoaparát pri takomto otáčaní sníma obrázok niekoľkokrát a poskladá ho do dlhej panoramatickej fotografie. Obrázky tohto typu môžete vytvoriť hneď niekoľkými spôsobmi. Predstavíme si ich od toho najjednoduchšieho až po ten najkvalitnejší a najpokročilejší.

Panoramatická fotografia z telefónu

Ak chcete fotiť panorámu pre vlastný archív a neplánujete fotografiu tlačiť na veľké formáty, poslúžia vám aj funkcie mobilných telefónov. Väčšina tých inteligentných už dokáže odfotiť panorámu. Odfotíte ju tak, že stlačíte spúšť a pootočíte sa v smere, v ktorom chcete krajinu zachytiť. Telefón potom panorámu vytvorí sám.
Myslite však vždy na to, že fotografia z telefónu nebude tá najkvalitnejšia a ak panorámou zaberiete príliš veľký uhol, krajina sa trochu deformuje. Chyby tiež vznikajú, keď sa vám trasú ruky a telefón vám ujde pri snímaní hore alebo dolu. Na fotografii sa potom urobí taký schod. Fotografie z telefónu sa teda hodia pre niektoré sociálne siete, webové galérie, pre tlač menších fotografií alebo napríklad na potlač menších plôch ako sú napríklad hrnčeky.

Panoráma ako funkcia fotoaparátu

Keď vás už láka väčšia kvalita, môžete preskúmať svoj fotoaparát, či nemá funkciu panoramatickej fotografie. Veľa fotoaparátov taký mód zvládne. Funguje to do značnej miery podobne ako na mobilnom telefóne, len snímač digitálneho fotoaparátu alebo zrkadlovky zachytí oveľa kvalitnejšiu snímku. Fotoaparát vás bude väčšinou inštruovať ako na to, každá funkcia sa môže správať trochu inak. Takéto fotografie už môžete tlačiť v bežných veľkostiach fotografií, mali by byť pre tlač dostatočne kvalitné.

Panoramatické zábery skladaním

Ak máte zálusk na veľké fotografie vyvesené na plagáte na stene, môžete panorámu vytvoriť skladaním fotografií. Po tejto metóde tiež siahajú fotografi s prístrojom, ktorý nemá túto funkciu, alebo chcú docieliť čo najkvalitnejší výsledok, prípadne si skúsiť nejakú novú zručnosť. Skladanie fotografií nie je pre profesionálnych fotografov nič neobvyklé.
Panorámu môžete fotiť tak, že sami fotíte krajinu do niekoľkých snímok, ktoré potom v programe na editáciu zložíte. Týmto spôsobom je možné otáčať sa nielen doprava a doľava, ale aj hore a dolu.

Aby ste eliminovali chyby, je najlepšie fotiť zo statívu a zachytiť tak každú časť krajiny z rovnakého miesta. Vždy vyfoťte snímku a pootočte fotoaparát o kúsok ďalej. Dbajte na to, aby sa dve fotografie vedľa seba aspoň tretinou prekrývali. Objektív fotoaparátu automaticky obraz málinko skresľuje. Ak budete fotiť fotografie na výšku, toto skreslenie tým zmenšíte a výsledok bude vyzerať oveľa lepšie. Ak sa objekty pred vami pohybujú, skúste ich zachytiť len na jednu fotografiu. Ak sa napríklad niektoré vetvy veľmi ohýbajú vo vetre, skúste ich začleniť do fotografií tak, aby ste ich nefotografovali viackrát a nemuseli ich potom cez seba prekrývať. Nefotografujte v automatickom režime. Mohli by sa vám v priebehu fotografovania jednej panorámy zmeniť nastavenia.

Keď budete mať nafotený dostatočný počet fotografií pre panorámu, prichádza čas na editáciu. V programe v počítači fotografie zložte do výslednej snímky. Použiť môžete program Microsoft ICE, ktorý je zdarma. Skvelo poslúži platený Photoshop.
Možno si budú panoramatické fotografie zo začiatku vyžadovať trochu cviku, ale keď si nakoniec vystavíte fotografie s iným pomerom strán ako klasické 4: 3, ohromíte všetky návštevy. Panorámy ukážu totiž oveľa reálnejšie pohľad. Ako by ste stáli na vrchole hory práve teraz vo vašej obývačke.

Share:

Leave a reply

Dla weryfikacji, podaj brakujący składnik (liczbę) działania matematycznego: Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.