Inšpirácie

Na čo si dať pozor pri výbere fotoobrazu

Chceli by ste si ozdobiť svoju izbu originálne a ešte do nej uložiť svoje spomienky? Už vás nebavia tuctové dekorácie do bytu? Ak áno, tak presne vám poslúžia fotoobrazy. Vznikajú tak, že sa fotografia vytlačí na plátno, a to sa napne na drevený rám. Pár rád a skúseností sa vám pri výbere tej pravej fotografie pre tak veľkú tlač bude hodiť. Obraz z vlastnej fotografie potom bude vyzerať skvele.

Zvečnite fotografie z profi fotenia

Fotoobrazy na stenu sa väčšinou tlačia vo veľkých formátoch. Pre tlač takýchto snímok potrebujete kvalitnú fotografiu. Nekvalitné fotografie z telefónu by vo výsledku nevyzerali dobre a vaša investícia do krásneho darčeka by vyšla nazmar. Pre tlač na plátno sú ideálne napr. fotografie z profesionálneho fotenia alebo z dobrých zrkadloviek. Keby ste si predsa len priali tlačiť na plátno menej kvalitné fotografie, siahnite po čo najmenšom formáte fotoobrazu alebo z nich vytvorte koláž.

Veľkou nástrahou fotoobrazu, na ktorú občas zákazníci nemyslia, je priestor plátna, ktorý bude natiahnutý na rám. Fotografia sa kvôli tomuto ohybu vždy o cca 2,5 cm po stranách zmenší. Pri voľbe fotografie na to myslite a nevyberajte fotografiu, kde napríklad hlava fotografovanej osoby siaha až k okraju fotky a pod. Skúste nájsť takú, kde sa na rám zahne skôr časť pozadia a nebude to narušovať celkový dojem z fotografie.

Bavlnené vs. umelé plátno

Keď budete voliť fotoplátno, čítajte popis produktu a pozrite sa hlavne na typ plátna. To, na aké plátno sa tlačí, do značnej miery ovplyvňuje kvalitu výsledného obrazu. Existujú dva typy plátien. Buď sú to plátna bavlnené alebo umelé. Fotografie na bavlnených plátnach sa nelesknú a farby fotografie sú vernejšie. Umelé plátna sa častejšie lesknú a fotografie trochu skresľujú. Sú ale lacnejšie.

Fotoobrazy sa väčšinou vyrábajú v rozmeroch:

  • 30 x 20 cm
  • 40 x 30 cm
  • 60 x 40 cm
  • 70 x 50 cm
  • 80 x 60 cm
  • 100 x 70 cm

Formáty, ktoré sa najčastejšie ponúkajú, sú vodorovné a zvislé fotografie, prípadne i štvorcové fotoobrazy. Ak by ste chceli tlačiť napríklad panorámu, ktorá má veľmi nezvyčajnú veľkosť, je lepšie sa vopred opýtať, či je možné ju vyrobiť.

Fotografie na plátne ohľaduplne zakomponujte do vašej miestnosti. Môžu sa tak stať dominantou celej izby. Sú veľmi výrazné, preto nad ich umiestnením premýšľajte s rozvahou. Obľúbené miesta, kam umiestniť fotoobraz, sú nad sedačkou alebo nad posteľou. Tam vyplnia prázdnu stenu a línia obrazu bude v súlade s líniami sedačky. Do farebných priestorov voľte skôr čiernobiele fotografie alebo tlmené tóny. Naopak v jednoduchom interiéri môže výrazná fotografia rozžiariť celý priestor a zaujať doslova na prvý pohľad.

VYTVORIŤ OBRAZ >

Share:

Leave a reply

Dla weryfikacji, podaj brakujący składnik (liczbę) działania matematycznego: Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.