Inšpirácie

Lapbook, inovatívne a superkreatívne učenie vašich detí!

Máte pocit, že deti sú doma ešte iba krátko ale pre Vás už ako by to bolo dva roky prázdnin? Stali ste sa odrazu všetkým mamou, učiteľkou na plný uväzok? Deti už nevedia čo so sebou a Vám už dochádzajú inšpirácie. My pre Vás jednu máme.

Skúste to s lapbookom!

Áno presne tak, lapbook. Možno ste si položili otázku, o čo vlastne ide. Lapbook je nový spôsob učenia, ktorý by mohol priniesť revolúciu vo vzdelávaní našich školákov. Pravdepodobne by ste chceli vedieť viac a zistiť o čo ide.

Lapbook je tématická „kniha“, ktorú si dieťa tvorí samo na svoju vlastnú tému.

Čím je táto metóda výnimočná?

  • Pri vzdelávaní si pamätáme 20% z toho, čo sme počuli, 30% z toho, čo sme videli, 50% z toho, čo sme videli aj počuli, 70% z toho, o čom sme diskutovali v skupine alebo si to prakticky precvičili a až 90% si pamätáme z toho, čo sme sami urobili. Učenie s logickým zapamätávaním učiva je efektívnejšie než mechanické učenie. Čím je niečo zrozumiteľnejšie, tým ľahšie sa to naučím a dlhšie si to pamätám. Ak sa chceme niečo rýchlo naučiť, je potrebné zapojiť čo najviac zmyslov. Náš mozog si vyberá všetko to, čo je pre neho dôležité a emocionálne silné. Pri tvorbe Lapbookov, používame takmer všetky zmysly. Vďaka tomu sa učíme nevedome na úrovni stvorenia.
  • Vzdelávanie sa potrebuje viac prispôsobiť súčasnej dobe. V súčasnom čase, sa dieťa namiesto zapamätania si mnohých vecí, potrebuje viac koncentrovať na EFEKTÍVNE VYHĽADÁVANIE. Toto je oveľa užitočnejšie ako zapamätanie. Lapbook vás to učí – hľadá dôležitý obsah: v knihách, atlasoch, na internete.
  • Pri tvorbe interaktívnych Lapbookov sa deti učia takým zručnostiam, ako sú: čítanie, písanie, pravopis, aranžovanie viet, porozumenie čítaniu, plánovanie, projektový manažment, grafický dizajn, výber informácií a mnoho ďalších

Skúste si spomenúť aké metódy ste používali napríklad Vy, keď ste sa chceli niečo naučiť?

Všetci sme mali spolužiakov, ktorí sa vedeli učiť jedine čítaním textu. U mnohých ľudí ale lepšie funguje zapisovanie, kreslenie a tvorenie. A to práve preto, lebo patríme do typov ľudí, ktorí sa potrebujú učiť vizuálne a kinesteticky. Takí ľudia si potrebujú tvoriť k textu vždy nejaké obrázky, šípky, obláčiky a podobne a k tomu som si ešte nahlas opakovať. Využívať sluch.
Teda, čím viac zmyslov pridávate, tým rýchlejšie sa učíte!

A práve preto vznikli Lapbooky! Jedinečná kniha kníh pre Vaše dieťa! Čo môžem tvoriť s deťmi v ich prvom LAPBOOKU?

Aby dieťa mohlo čítať a písať obsah dobrovoľne, potrebujete vzbudiť jeho záujem. Môžete si dokonca vytvoriť knihu o obľúbenej Patrole a iných. Počas tejto doby bude čítať, písať, skladať hlásky – a medzitým sa naučí veľa vecí, ktoré v škole často nie sú až také zaujímavé. Možno teraz má aj vaše dieťa na niečo chuť a motiváciu. Či už sú to psy, vozidlá, značky automobilov, zvieratá, šport, vesmír, móda – potom si s ním môžete vytvoriť knihu kníh. Starší člen rodiny si môže vytvoriť jedinečný projekt z dovoleniek po celom svete!
Je to tiež skvelý nápad začať skrotiť deti pred počítačom a naučiť používať ho efektívnejšie. Pri vytváraní takejto knihy dieťa praktizuje grafomotorické zručnosti ako sú: čítanie, písanie, pravopis. A pritom sa to deje úplne podvedome. Ak vaše deti neobľubujú čítanie skúste to s Lapbookom.

Preto sú lapbooky také skvelé v domácom vzdelávaní.

Ako stvoriť lapbook v Empik Foto?

Takáto knižka je skvelá, pretože dokáže efektívne využiť čas prázdnin a zároveň deti super motivuje. Spoločne ju môžete vytvoriť na základe fotoknihy. Deti sa tešia ak ju budú ju môcť ukázať babke, svojim priateľom, či spolužiakom. Samotný proces vytvárania knihy v paneli je veľmi jednoduchý a intuitívny. Stačí prejsť na stránky empikfoto.sk a vybrať fotoknihu. Vyberte si šablónu a môžete ísť na to! V editore môžete dopĺnať texty, tvary ako aj akékoľvek obrázky. V samotnej knihe môžu vyzerať perfektne. Pozrite si napokon náhľad na knihu. Ak ste s ňou spokojní, odošlite. Za pár dní sa už Vaše dieťa bude tešiť novým lapbookom. ?

Share:

Leave a reply

Dla weryfikacji, podaj brakujący składnik (liczbę) działania matematycznego: Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.