Poradnik

Fotografie na preukazy zvládnete aj doma, ako na to?

Fotografie na preukazy majú presné pravidlá. Ak do nich preniknete, môžete si takú fotografiu vytvoriť aj doma bez stresu. Stačí dodržať niekoľko zásad. V opačnom prípade vám poradíme, kde sa nechať kvalitne vyfotiť a aké ceny sú za pasovú fotografiu bežné.

Potrebujete čisté pozadie a denné svetlo

Ak nájdete doma miesto s čisto bielou stenou a dostatočným množstvom denného svetla a pridáte k tomu digitálny fotoaparát, zvládnete si vyrobiť fotku na preukaz podľa štandardov v kľude domova. Ideálne prípravy sú nasledovné:

  • Postavte sa pred čisto bielu stenu, alebo si zožeňte veľký papier a poproste niekoho, nech ho za vami pridrží ako pozadie. Keď fotografujete niekoho s veľmi svetlými vlasmi, zvoľte radšej bledomodré pozadie, aby osoba s pozadím nesplývala.
  • Zložte si pokrývku hlavy alebo tmavé okuliare.
  • Skontrolujte, či svetlo, ktoré na vás dopadá, neosvetľuje iba polovicu tváre, alebo vám nevytvára hrubé tiene napríklad pod očami. Keby nebolo dostačujúce, presuňte sa bližšie k zdroju denného svetla, alebo si vyrobte z bieleho papiera odrazovú dosku a tiene eliminujte.
  • Vypnite blesk na fotoaparáte a nastavte si fotografie na čo najlepšiu kvalitu.
  • Foťte v prostredí, kde môžete použiť nízke ISO, aby bola výsledná fotka čo najkvalitnejšia.

Kompozícia sa drží pevných pravidiel

Asi najväčším orieškom pri fotke na pas alebo občiansky preukaz je kompozícia. Existujú zásady, ako má byť človek na fotografii umiestnený:

  • Postavte sa čelom k objektívu.
  • Pohľad smerujte do objektívu.
  • Nad vašou hlavou musí zostať ešte nejaké miesto, neukončujte teda fotografiu hneď nad vlasmi. Rovnako je to s ramenami, na fotografii nemôže byť len tvár. Ideálne je fotiť trochu viac z diaľky, a potom fotografiu orezať do požadovanej veľkosti.
  • Keď budete orezávať výslednú fotografiu, zmerajte si v editore fotografií, či má časť od čela k brade 13 mm. Nad hlavou musia zostať 2 mm k okraju fotografie. Nezabudnite, že súčasťou fotografie musí byť aj časť ramien.

Tlač si objednajte online

Keď spravíte dostatočné množstvo fotiek, ktorými nie je dobré šetriť, nech máte z čoho vyberať, príde na rad tlač. Fotografia na vodičský preukaz aj fotografia na občiansky preukaz či pas má mať rozmery 3,5 cm x 4,5 cm. Aby vám kdekoľvek bez problémov prijali fotku na preukaz, rozmery musíte dodržať. Tlač preukazovej fotografie si môžete objednať aj online.

Do programu na webe nahráte svoju fotku, stačí v klasickom formáte jpeg a vyberiete správnu veľkosť. Štandardne sa tlačia 4 fotografie na jeden formát, ktoré sa potom vyrežú. Nezáleží na tvare okrajov, môžu byť oblé aj ostré. Domov vám ich doručia do 4 pracovných dní. Cena za takéto fotografie je väčšinou viac ako o polovicu nižšia, než vo fotografickom štúdiu. Zaplatíte za ne do 50 Kč.

Fotografie zo štúdia sú rýchlejšie, ale zaplatíte za ne dvojnásobok

Ak sa nebudete chcieť zdržovať s tvorbou fotografie na preukaz doma, nechajte si ju vytvoriť vo fotografickom štúdiu. Tu býva proces veľmi rýchly. Fotograf by vám však mal fotografie ukázať a trpezlivo s vami prebrať, či ste spokojní. Pravdepodobne sa budete pozerať na túto fotografiu pravidelne ešte mnoho rokov. Vyberte si teda niekoho s milým prístupom, kto bude ochotný vyfotografovať vás opakovane a nebojte sa o to požiadať. Štúdiá väčšinou vyvolávajú 4 fotografie na pásku a rovno vám ich vyrežú do požadovanej veľkosti. Cena za 4 preukazové fotografie v štúdiu sa pohybuje medzi 100-150 Kč.

*Niektoré úrady fotografujú na mieste

Než sa dáte do zháňania fotografie na občiansky preukaz alebo pas, uistite sa, či ju naozaj potrebujete k žiadosti priložiť. Väčšina mestských úradov už prešla na prax, kedy vyfotia žiadateľa na mieste. Určite však budete potrebovať fotografiu na čipovú kartu na mestskú dopravu, pracovnú legitimáciu, študentskú kartu alebo napríklad preukaz do knižnice.

*na OP, pas aj vodičský preukaz sa u nás na SK fotí priamo na úradoch. Upravil som preto text v súlade s tým.

Share:

Leave a reply

Dla weryfikacji, podaj brakujący składnik (liczbę) działania matematycznego: Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.