Inšpirácie

Ako správne nosiť rúško na tvári

rusko.

Ak nepracujete v lekárstve, je veľká šanca, že ste si nikdy predtým nemuseli robiť starosti s tým, ako správne nosiť rúško. Bohužiaľ, v ére novej pandémie koronavírusu stalo nosenie ochranných rúšok na verejnosti novým normálom. Pretože väčšina z nás s rúškami začína, nie vždy vieme, ako ich správne nosiť. Aby sme sa uistili, že viete, ako správne nosiť rúško, vytvorili sme príručku, ako dosiahnuť, aby najlepšie sedelo. Tu je návod, ako zostať v maximálnom možnom bezpečí a vyhnúť sa bežným bezpečnostným chybám pri nosení tvárovej masky.

Ako správne nosiť rúško

Ochrana tváre je jedným zo spôsobov, ako chrániť seba aj ostatných pred šírením koronavírusu, ale je účinná iba pri správnom nosení. Či už máte na sebe jednorazové rúško alebo respirátor, musí vám zakryť tvár od nosa až pod bradu. Malo by byť voľné, ale napriek tomu dostatočne bezpečné, aby zostalo na svojom mieste. Malé medzery sú normálne a nevyhnutné, ale čím menej ich je a čím sú menšie, tým lepšie. Uistite sa, že môžete hovoriť s nasadenou maskou a nikde vás netlačí, takže vás nebude lákať dotknúť sa jej alebo jej vyťahovať hore, čo by vás mohlo ohroziť dotykom tváre a znížením jej účinnosti. Ak chcete dosiahnuť dokonalej funkčnosti, postupujte podľa týchto pokynov, ako správne nasadiť rúško.

rusko.

Umyte si ruky a vezmite si rúško

  • Pred nasadením rúška si dôkladne umyte ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd.

  • Skontrolujte chyby, ako sú dierky, šnúrky, sťahovacia spona na nos alebo chýbajúce pútka na uši. Vyhoďte všetky chybné.

Nasaďte si masku držaním za pútka

  • Umiestnite farebnú alebo vzorovanou stranu rúška smerom von, preč od tváre.
  • Ak má vaše rúško záhyby, mali by sa otvárať smerom dole.
  • Ak má tvárová maska:
  • Pútka za uši: Uchopte masku za obe pútka a umiestnite jedno cez každé ucho.
  • Zaväzovacie šnúrky: Pridržte masku za hornú šnúrku. Zaviažte horné šnúrky do pevného uzla blízko temena hlavy. Zaviažte spodné šnúrky v blízkosti šije.
  • Dvojité elastické pásky: Natiahnite spodný pásik cez hlavu a umiestnite ho na šiju. Pretiahnite horný pásik cez hlavu a umiestnite ho blízko temena hlavy.

rusko2

Uistite sa, že máte zakryté ústa, nos a bradu.

  • Uistite sa, že je maska ​​úplne bezpečná a zakrýva váš nos a ústa tak, aby spodný okraj bol pod bradou.
  • Pokúste sa, aby rúško priliehalo po stranách tesne k tvári. Uistite sa, že môžete ľahko dýchať.
  • Vaše rúško môže mať drôtik, ktorý má priľnúť k tvaru vášho nosa. Akonáhle je maska ​​na svojom mieste, pritlačte ohybný horný okraj masky okolo koreňa nosa pre pohodlnejšie nosenie.
  • Akonáhle je maska ​​nasadená, nedotýkajte sa jej do doby, kým nie je čas ju dať dole.
  • Umyte si ruky.

Ako nosiť masku s okuliarmi

Keď odchádzate z domu v tvárovej maske a zároveň v okuliaroch, určite si všimnete, že dych prúdi hore a spôsobuje zahmlievanie šošoviek. Je to bežný jav pre mnoho ľudí a môže to spôsobiť niekoľko faktorov, ako napríklad zmena teplôt. Našťastie existuje niekoľko trikov, ako zabrániť zahmlievaniu vašich okuliarov pri nosení rúška.

rusko4

Prispôsobte rúško svojej tvári

Keď máte na sebe rúško, ktoré vám na tvári dobre nesedí, pravdepodobne vám uniká vydychovaný teplý vzduch, ktorý zahmlí šošovky. Aby ste sa tomu vyhli, pri nasadzovaní masky pritlačte jej hornú časť tak, aby lepšie priliehala k tvaru nosa. Ak sa vaše rúško dá stiahnuť, utiahnite boky pre pevnejšie uchytenie.

Pre extra ochranu proti zahmlievaniu použite atletickú alebo lekársku pásku k uzavretiu medzery medzi hornou časťou masky a špičkou nosa. Ak nemáte pásku, môžete tiež vyskúšať náplasť.

Utrite si šošovky

Pomôcť tiež môže otieranie šošoviek roztokom proti zahmlievaniu alebo ich jemné umývanie vodou a mydlom. Toto pomôže zabrániť tomu, aby sa kvapky vody nehromadili a nezamlžovali Vaše okuliare.

rusko6

Upravte polohu okuliarov

Umiestnenie okuliarov dopredu na nos umožňuje väčšiu cirkuláciu vzduchu a bráni dychu v zahmlievaniu šošoviek.

Noste okuliare cez ústenka

.Uistite sa, že vaše rúško stále správne zakrýva ústa a nos. Skúste ho vytiahnuť nahor a až na neho položte okuliare. Tým zabránite úniku vzduchu a zahmlievaniu šošoviek.

Share:

Leave a reply

Dla weryfikacji, podaj brakujący składnik (liczbę) działania matematycznego: Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.